Søg

Dagen før vinterferien

Fredag i uge 6 – dagen før vinterferien. Det er tidligt om morgenen, der er ingen biler på Vallerød Banevej, de fleste beboere sover endnu. Men skulle man alligevel vove sig ud i den mørke morgenstund, så vil man kl. 6 om morgenen kunne se et mylder af forventningsfulde børn foran Rungsted private Realskole. Alle med ski, støvler, oppakning, madpakker og dejligt varmt tøj. Busserne holder parate til at køre glade elever og lærere af sted til Isaberg i Sverige.


Fredag før vinterferien er det blevet en tradition at invitere eleverne fra 5.-9. klasse på en endags skitur til Sverige. Elever, der har lyst til at starte skisæsonen med en lille opvarmningstur på pisterne, elever, der aldrig har stået på de livlige brædder før, eller elever, der bare har lyst til at hygge sig i sneen med kammeraterne, har alle mulighed for at komme med skolen på tur til Isaberg. Traditionen startede for en del år tilbage, da man syntes, at en anderledes dag med fokus på oplevelser og socialt samvær skulle lægges på netop denne dag. En dag, som kunne være en god start på en velfortjent ferie. Skituren er blevet meget populær. Den er endda blevet så populær, at der er familier, der har måttet udsætte egne skiferier, for at deres børn kunne nå at komme med på skolens tur. En dag, som man ganske enkelt ikke vil gå glip af.

Der er altid højt humør i busserne, musik i ørene, snak og hyggeligt samvær. Nogle vågner langsommere end andre, men når man nærmer sig Isaberg, er alle klar til en aktiv og hyggelig dag i de skønne omgivelser. Nogle lejer ski og støvler, og det kan selvfølgelig være kaos og tidskrævende, men det lykkes altid at få alle derhen, hvor de skal. Der er muligheder for alle elever. Kun få gange er der sket mindre ulykker, hvilket nok ikke kan undgås, når så mange elever tager på skitur.


Når busserne sidst på eftermiddagen vender snuden mod Rungsted, er det en flok trætte, men superglade elever, der sætter sig i sæderne. Og lærerne – ja, år efter år nyder de også turen. Det er en anderledes måde at være sammen med eleverne på, på kryds og tværs.

Selvfølgelig er der en del af eleverne, der ikke har lyst til bustur og sne. Men da netop denne dag skal være en anderledes dag med fokus på socialt samvær og oplevelser, har skolen også forskellige andre arrangementer. Alle elever fra 5.-9. klasse tilmelder sig på forhånd, så skal man ikke stå på ski, er der andre valgmuligheder. Der er ikke altid de samme valgmuligheder. Gennem årene har der været mulighed for at deltage i fodboldturnering, komme i svømmehal, gå i biografen, komme på museum, klatre på klatrevæg – ja, tilbuddene har været mangfoldige. Det er en dag, hvor eleverne hygger sig med hinanden på tværs af klassetrin, og hvor der er mulighed for at lære andre at kende.For de mindre klasser forbindes dagen før vinterferien for det meste med fastelavn. Fastelavn er altid en tilbagevendende tradition på Rungsted private Realskole. I gamle dage blev fastelavnsfesten altid afholdt fastelavnsmandag. Eleverne lavede forinden pynt til deres fastelavnsris, og der blev slået katten af tønden. Der blev altid kronet en kattekonge og en kattedronning, og mange gange blev der uddelt en pris for bedste udklædning. I dag bliver festen ofte arrangeret fredag før vinterferien. Det er alle eleverne i forskoleklasse til 4. klasse, der holder fest. Det er en tradition, at de enkelte klasser dekorerer deres egen tønde. Læreren sørger for, at tønden kommer i vand forinden (ellers er det for nemt at slå den i stykker), og så maler klassen på tønden, så den bliver fin og festlig at se på. Hvad tønden fyldes med, ja, det skifter fra tid til anden. For år tilbage var det mandariner og slik, så blev det rosiner, og nu er der faktisk slet ikke noget i tønderne, men børnene morer sig alligevel glimrende, og ser frem til tøndeslagningen med stor forventning. Der er som oftest dans og konkurrencer i Ny Hal, og bedste udklædning for hver årgang samt kattekonger og kattedronninger kåres.

Om eleverne senere går rundt og rasler hjemme i nabolaget, det er ikke helt sikkert. Det gjorde alle for år tilbage, men det er, som om denne tradition er mindre vigtig nu om dage. Men forhåbentlig vil festen bestå i lang tid fremover. Klovne, brandmænd, superhelte, sommerfugle og bagersvende samt postkasser sætter kulør på en trist februardag.


Rikke Thomsen

22 visninger