Søg

Fra Børnepasningen til ØnskeØenI forbindelse med at Rungsted private Realskole flyttede ind på Vallerød Banevej i 1976, etableredes en børnepasningsordning, hvor børnene havde mulighed for at opholde sig i tidsrummet 07:30-08:30 og igen mellem kl. 12 og 17.


Børnepasningen lå som en vinkelbygning til skolekøkkenet. Denne bygning er nedrevet pga. skimmelsvamp, og hed i daglig tale dengang ”Mugpaladset”. I 2007 blev SFO-bygningen og skolekøkkenet revet ned, og SFO’en rykkede til den bygning, der i dag huser Indskolingshuset og SFO’en, ØnskeØen. Dog var der kun SFO i stueetagen i de lokaler, der i dag omtales som Café Katholt og Villa Ville Kulla.


Børnepasningen var relativ lille dengang med ca. 60-70 børn. På det tidspunkt tiltaltes de ansatte med De, frøken, fru og hr.


Børnene blev linet op i rækker og krydset ind med håndtryk. Hånd-trykket er sidenhen blevet en signatur for vores SFO. Vi giver hånd til hinanden og kigger hinanden i øjnene imens, vi giver nærvær og anerkendelse. Samtidig er det almindelig høflighed at hilse ordentligt på hinanden. Vi er nemlig ikke ligeglade med hinanden, men glade for hinanden og for os selv.

I slutningen af det forrige århundrede og starten af dette var Lone Klenske leder af Børnepasningen. Lone skabte et vidunderligt børneunivers, og mange af hendes tiltag er den dag i dag synlige. Lone-Klenske-boller er et begreb, som holder ved den dag i dag, fordi bollerne var særligt gode og bagt af netop Lone Klenske.


Til at styre Børnepasningen havde Lone hjælp af Thea (krea-værksted), Charlotte (sy-værksted), Marianne (kunst-værksted) og nogle unge (sports- og udeaktiviteter). De unge ansatte har som regel været tidligere elever fra RpR, elever, der bare ikke har kunnet undvære deres gamle grundskole og havde brug for et sabbatår, inden de skulle i gang med deres videre uddannelse.


Der er snart ikke den bygning på skolen, hvor der ikke har været SFO. ØnskeØen er således blevet rykket rundt, så man kunne implementere forskellige undervisningsmæssige tiltag. Det faktum har stillet og stiller den dag i dag store forventninger til børnene, forældrene, bedsteforældre og de ansatte. Uanset hvor på skolen ØnskeØen har holdt til, har der altid været højt til loftet.


Børnene er som udgangspunkt fantastisk omstillingsparate, hvilket gør det relativt nemt at skabe en tryg, forudsigelig og udfordrende hverdag for dem. Men der er også børn, der har sværere ved de hyppige sceneskift. Her giver de ansatte en særlig hjælpende hånd, så alle stille og roligt får fodfæste i de nye rammer.

Forældrene lader til at trives, blot er der ofte forældre, som må køre hjem igen, fordi deres børn ikke vil med hjem. Det betragter ØnskeØen som et absolut succeskriterie, da SFO-begrebet i mange år er blevet kaldt ”verdens værste eftersidning”. I nuet er vi stolte og glade over ØnskeØens formåen, at børnene hellere vil være sammen med deres kammerater og lege end at komme med deres forældre hjem. At lege er at leve (trives).

De ansatte er efterhånden mestre i at pakke det meste af ØnskeØen sammen og skabe den hjemlige og hyggelige stemning i de lokaler, som efterlades til formålet. ØnskeØen har i dag til huse fire forskellige steder på skolen. De fire steder er: Kantinen, ØnskeØen, Junglen og Skattekisten.


Kantinen bruges til morgenåbning og er åben fra kl. 7:30-8:05 (til kl. 9:00 om onsdagen). Her samles de særligt morgenfriske børn og hygger lidt med brætspil og lignende, inden de skal i skole.


ØnskeØen og Indskolingshuset er ét og samme hus. Det er her, de alleryngste børn starter deres skole og fritidsliv. Ud over de yngste børn på skolen huser ØnskeØen i eftermiddagstimerne også børn fra 1. og 2. klasse. ØnskeØen er hjertet i skolens SFO, og det er herfra rigtig mange af aktiviteterne udspringer.


Junglen er ØnskeØens skov- og natur-SFO for børn fra 1. klasse og opefter. Her kan børnene deltage i projektforløb i minimum tre måneder og maksimum seks måneder. I Junglen laver børnene ofte mad over bål, lærer at snitte med kniv i værkstedet og bygger huler i vildnisset. Junglen drager ud og opdager, hvordan naturen tager sig ud på de forskellige årstider. Her mærkes dufte og studeres insekter, planter og træer. Turene foregår hver anden uge. På turene samles der også grene og andet godt sammen, det hele tages med retur til Junglen, hvor grene med mere får nyt liv i værkstedet.


Skattekisten er der, hvor vi opbevarer de største af ØnskeØens juveler. Børn fra 3. og 4. klasse har base i Skattekisten, og herfra udspringer deres fritidsaktiviteter. Det særprægede ved Skattekisten er, at det er et fredhelligt sted for de største SFO-børn, hvilket betyder, at de store børn kan beskæftige sig med stort og småt i fred for de mindre børn, der ofte kræver en anden form for opmærksomhed.


Skoven

Året rundt drager Junglen på opdagelsesture til skoven hver anden uge. Den bedste måde at lokke børn i skoven på er ved at give turen et formål (og så noget at spise og drikke undervejs). Vi har kigget efter insekter, fundet huler, klatret på væltede træer, forceret svært tilgængelige kløfter, undersøgt, hvad der gemte sig i skovbunden, og udfordret os selv. Vi har indsamlet blade, kogler, bær, og en ganske masse grene er der også blevet slæbt med hjem.

Rollespil

Der skal engagerede voksne til at skabe en rollespilskultur. I perioder tager vi fat på rollespillet og leger/spiller det så længe, der er interesse for det. Rollespillet har forskellige former: bordrollespil og større rollespil udendørs. I værkstederne fabrikeres rekvisitter og våben.


Musik

ØnskeØen har i perioder været begunstiget med ansatte, der har kunnet spille musik. Så musik og sang er en stor del af ØnskeØens kultur. Vi har stor glæde af skolens klavervirtuos, som altid er beredvillig, når der skal bakkes op om børnenes sang og musik. Når der ikke er musikere blandt personalet, fylder musikken stadig meget. Der bliver sat musik på anlægget og danset og sunget mange sange.


Sy-værksted

At lære at tråde en nål er for langt de fleste børns vedkommende noget helt nyt, noget, de ikke har prøvet før. Man skal kunne kravle før man kan gå, så de fleste drenge og piger kaster sig ud i kreationer med små tøjdyr, nogle lavet efter skabeloner og nogle efter fri fantasi.


Kreativt kunstværksted

På ØnskeØen er der ansat kunstnere til at berige børnenes liv med kreativ udfoldelse. Der er stort set ikke de ting, børnene ikke kan fremstille, og ofte bliver kunstværkerne til af genbrugsmaterialer, som forældrene donerer til formålet. Malerier, brugskunst i alle afskygninger, tøj til modeshow, julegaver, fødselsdagsgaver, Shanes World (modelby af pap) m.m.


Kunstudstillinger

Kreativitet og kunstneriske udtryk er en tradition på ØnskeØen, og vi har gennem det seneste årti haft flere store kunstudstillinger. Til de første udstillinger deltog alle børnene på ØnskeØen, og overskuddet fra udstillingerne er blevet brugt til blandt andet indkøb af en svæve-bane. Kunstværkerne har været alt fra akvareller, oliemaling og skulpturer til fascinerende trendsættende tøjkreationer til modeshow. Til udstillingerne er forældrene blevet indbudt som gæster, og kunstværkerne er blevet solgt til investorer og opkøbere.


Frugt og bagværk

Børnene er dagligt med til at bage boller og andre lækkerier, ting og sager, som bliver serveret om eftermiddagen. Det er en fest at se børnene med fingrene i bolledejen, at ælte, forme og opdage, hvor klistrede ens fingre kan blive. Børnene er også med til at arrangere frugt i mundrette bidder, som serveres sammen med dagens bagværk.


Idrætshallen

ØnskeØen arrangerer alle mulige forskellige sportsaktiviteter i idræts-hallen, og sideløbende indrettes hallen til en slags indendørs legeplads. Sidstnævnte er ret så populær, specielt på dage, hvor vejret ikke indbyder til at være ude i.

Fantasy Cup

ØnskeØens interne fodboldturnering, som bliver afholdt to til tre gange årligt. Børnene bliver delt på de faste hold, FC Tåhyler, FC Helflugter osv., og der gives diplomer til alle deltagere. Det vindende hold har retten til at have Fantasy Cup Vandrepokal-trofæet stående på skift i hjemmene. Trofæet er som den slags ret så stort og tungt, og muligvis af den grund er der ingen børn, der har haft det med hjemme. Afviklingen af Fantasy Cup kræver, som alle de øvrige aktiviteter på ØnskeØen, engagerede voksne, og det er, hvad der præger de ansatte på ØnskeØen.


Christmas Cup

ØnskeØens åbne fodboldmesterskaber, hvor samtlige skoler i kommunen inviteres og dyster på livet løs. Turneringen afvikles over en eftermiddag og aften, da der er mange hold og deraf mange kampe. Turneringen guides af den altid veloplagte stadionspeaker, og kampene dømmes af julemanden og hans lærlinge.


Sommerfester og særlige arrangementer

En gang om året i juni måned inviteres forældre, søskende og bedste-forældre til sommerfest eller åbent hus-arrangement. Sommerfesterne tager udgangspunkt i et tema, hvor børnene optræder med sange, danse og sketcher. Efter forestillingerne er ØnskeØen omdannet til et marked med et væld af underholdnings- og madboder. Åbent hus-arrangementerne er en mindre udgave af en temasommerfest. Her er oftest ikke et tema, men en revy over de forskellige tiltag, der har været i gang i det forgangne år. Sange, danse, udstillinger, botanisk have osv.

Visioner for de kommende 10 år

Vi har i en årrække arbejdet med at få samlet hele ØnskeØen under ét og samme tag uden at komme i mål med projektet. Det må være visionen for den kommende dekade.


Otto Fiala Christensen,

SFO-leder

35 visninger