Søg

Frank Vistis skolekomedier

Frank Visti kom til skolen i 1989 og blev her til 2005. I løbet af de 16 år gennemførte han et utal af teaterstykker, som gav eleverne et vitamintilskud på den dramatiske konto, og som vakte stor opmærksomhed på skolen. Nedenfor omtales nogle af disse vidunderlige opførelser.


I forbindelse med Hørsholms 250 års byjubilæum i 1989 besluttede skolen at tilbyde kommunen at opføre et friluftsteaterstykke i skolegården. Via Hørsholm Museums tidligere leder Ellen Danstrup kom vi i besiddelse af det dengang endnu ikke opførte drama ”Manden på Hørsholm”, som er skrevet efter Palle Rosenkrantz’ bog af samme navn. Frank Visti bearbejdede i samarbejde med Ellen Danstrup stykket, som handler om adelsmanden Lorenz Tuxen, der bestyrede Hørsholm Slot på det tidspunkt, hvor den daværende konge Frederik III i 1659 havde nok at gøre i København med at holde svenskerne stangen. Lorenz Tuxen udspionerede svenskerne og sørgede for, at svenskernes planer blev afsløret for kongen.

I den historiske roman ”Manden på Hørsholm” udfolder Palle Rosen-krantz sin fortolkning og fortælling af Stormen på København den 11. februar 1659, som var et slag under Karl Gustav-krigene, mens København var belejret af svenske tropper.


Omkring 100 elever deltog i det stort anlagte skuespil. Stykket blev opført 6. og 7. september, og premieren blev set af mange hundrede mennesker inklusive borgmesteren. I alt nåede over 700 mennesker at se stykket, som kun blev til virkelighed takket være mange menneskers velvillighed og Vistis mod til at opføre stykket.


Visti startede et valghold i drama, og eleverne på dette hold var grundstammen i forestillingerne. I 1990 blev det til et danse- og syngestykke, ”Den Ny Primadonna”, som Visti selv skrev. Flere af pigerne i stykket havde ikke blot talent for at danse, men også for at koreografere, og det var afgørende for stykkets succes.

I 1991 besluttede holdet sig for at opføre ”Folk og røvere i Kardemommeby”. Jeg lavede kulisserne sammen med et hold elever, og vi brugte tegningerne fra den originale udgave af Thorbjørn Egners bog i forfatterens egen streg. Stykket varede 1½ time, men blev set af både store og små og måtte vises flere gange end beregnet.


I 1992 besluttede Visti sammen med dramatikholdet at opføre ”The Sound of Music”, som er en amerikansk musical af Richard Rodgers og Oscar Hammerstein om den klosteruddannede, forældreløse Maria, der er guvernante for kaptajn von Trapps 7 børn, og som i filmversionen fra 1965 blev udødeliggjort af Julie Andrews, der sammen med Christopher Plummer havde de bærende hovedroller. Von Trapps 7 børn blev blandt andet spillet af elever i de mindre klasser. Mange af disse kom senere på dramaholdet og deltog i andre stykker.


Som musiklærer forstod Visti at få indøvet sangene, så der var kvalitet over dem. Kulisserne lavede jeg sammen med en forælder og dygtige elever fra skolen.


I 1993-94 var Visti ekstra produktiv med eleverne og opførte ikke mindre end 3 forskellige forestillinger, heriblandt ”Reisen til Jule-stjernen” – som er Norges svar på ”Nøddebo Præstegård” – skrevet af Sverre Brandt. Stykket foregår i et lille kongerige og handler om en prinsesse, som forsvinder juleaften. Hun er taget ud for at finde julestjernen. Hendes forældre forbander julestjernen, som forsvinder i årevis, indtil unge Sonja dukker op. Eleverne fra de to 5. klasser optrådte energisk i stykket med hjælp af Lilian Petersen og Karen Skov. Jeg lavede kulisserne sammen med en række elever.


Ditlev Dæhnfeldt

119 visninger