Søg

Halloween

Da RpR blev grundlagt i 1920, var der nok ikke nogen, der havde tænkt på, at hundrede år senere ville skolens mindste elever hvert år omkring d. 31. oktober løbe rundt og ligne spøgelser, monstre, vampyrer og andre uhyggelige væsener. I 1920 tænkte man måske på dette tidspunkt på familiens afdøde, idet denne aften er allehelgensaften – en aften, hvor man mindes og æres de døde slægtninge. I USA har man i mange år haft tradition for at fejre halloween – All Hallows’ Eve. Det var de irske immigranter, der tog denne tradition med sig til USA. Denne aften iklædte man sig uhyggelige gevandter for at skræmme onde ånder væk, man lavede græskarlygter til minde om historien om Jack O’Lantern, og ikke mindst gik man ud til naboer og venner for at sige ”trick or treat”. Hvis man afleverede lidt spiseligt til dem, der kom til ens dør, så ville ens hus være fri for at blive hjemsøgt af onde ånder indtil næste år.


Traditionen har udviklet sig i USA, og det er blevet en kæmpe festdag, hvor butikker og supermarkeder bugner af alverdens halloweenting, og villakvarterer er pyntet op med græskarlygter og uhyggelige ting. I slutningen af 1990’erne kom traditionen lige så stille til Danmark. I begyndelsen var det ikke hvert år, der blev fejret halloween på skolen, og der blev slet ikke pyntet op på samme måde, som man gør i dag. Men fra omkring 2000 blev halloween en fast tradition i skolens kalender. I dag afholdes halloweenfesten oftest dagen før, da de fleste af skolens elever gerne vil ud og gå ”trick or treat” hjemme på egne gader og stræder d. 31. oktober. Det giver dem jo mulighed for at kunne samle slik ind til det næste års forbrug.


På vores skole holdes festen for eleverne fra 1.-5. klasse. Normalt starter halloweenfesten på skolen sidst på dagen, og forældrene i de enkelte klasser står for arrangementet. I mange klasser køber man græskar, som man udhuler og laver sine egne græskarlygter af – Jack O’Lanterns – som bliver tændt om aftenen. Forældrene pynter op i klasserne og sørger for mad til eleverne. Nogle forældre går rigtig meget op i oppyntningen, så klasselokalerne bliver virkelig frygtindgydende med lydeffekter og spøgelsesstemning. Der bliver ligeledes gjort meget ud af kostumerne. Der er både vampyrer, hekse, zombier og omvandrende Frankensteins på gangene denne aften. I en del år var det tradition, at de ældre elever arrangerede underholdning for de mindre elever. 10. klasse har i årenes løb lavet mange ”spøgelseshuse”, hvor eleverne skulle gå rundt på skolen og opleve forskellige uhyggelige ting. De besøgte loftet og kælderen på skolen, hvor store elever stod parate til at ”skræmme livet af dem”. Der blev fortalt de mest uhyggelige historier, og skeletter og uhyggelige væsener dukkede op overalt på turen. Oppe i klasserne stod lærerne klar til at modtage små elever på stribe, som løb skrigende bort fra alle disse uhyggeligheder. For nogle elever var dette den sejeste oplevelse, for andre et mareridt af allerværste slags. Så blev man fra skolens side enige om at ”skrue lidt ned for blusset”, og derefter lavede 6. klasserne ”spøgelseshuse” ovre i 09 bygningen. Men også det blev temmelig uhyggeligt, og i skrivende stund er underholdningen til halloweenfesten af lidt anderledes karakter, hvor alle kan være med. Klasserne får forskellige sjove opgaver og lege, som de skal deltage i, og der er smil på læberne i stedet for frygt i øjnene.


Når man spørger eleverne, så er halloween en fest, alle ser frem til. Det er spændende og også lidt grænseoverskridende at kunne klæde sig ud i disse farlige og frygtindgydende kostumer og blive belønnet med masser af slik – en sand fryd for barnlige sjæle (altså de levende).


Rikke Thomsen

Anna har tabt hovedet

20 visninger