Søg

Julespillet

En af de traditioner, som længst har været en del af livet på RpR, er Julespillet.

Julespillet fra 1948 blev skrevet på vers af en af skolens lærere, Herman Bahn. Det blev opført første gang i Hørsholm Kirke, og hvert år indtil ca. 2008 har det været opført i Hørsholm eller Rungsted Kirke, et enkelt år også i Kokkedal Kirke. Derudover naturligvis på skolen den første søndag i advent og ved juleindledningerne. Men også plejehjem fik glæde af skolens julespil. Fx viser programmet fra 1977, at julespillet i december måned udover Hørsholm Kirke og 3 gange på skolen blev opført på 5 plejehjem.


De seneste mange år var det 4. klasserne, som fremførte Julespillet. Alle deltog og havde en rolle. Der blev brugt meget tid på det. Det var direkte et fag i efteråret i 4. klasse; 2 timer ugentligt blev der øvet julespil. Det kunne godt være lidt af en udfordring at synge ”Et barn er født i Betlehem” i august måned, men musiklærere og dansklærere arbejdede målrettet med klasserne. Selv om det gamle julespil fra 1948 blev lettere fornyet i 90’erne, var det ikke lette tekster at lære udenad. Det var heller ikke målet , at det skulle være let. Der måtte godt være svære ord og sætninger, som løftede julespillet lidt op fra daglig tale. Derved kom de ”på niveau” med de salmer, som bandt julespillet sammen.

Flotte kostumer var en vigtig del, og omkring 2000 blev der designet helt nye kostumer til alle, så farvetonerne passede til helheden. De romerske soldater fik også smukke uniformer og våben, som efterfølgende indgik i teatergarderoben og blev brugt i alle mulige andre sammenhænge.


Alle traditioner har sin tid, således også Julespillet. Men måske opstår det igen på et tidspunkt? Vi har stadig både kostumerne, teksterne og salmerne.

Luciaoptogene i december måned er en smuk tradition på mange skoler og således også på RpR.


Man kan ikke undgå at blive berørt, når Luciaoptoget kommer ind i Morgensangssalen eller går rundt på skolen. I mange år udelukkende med piger – ja, og drenge som stjernedrenge – men nu med både drenge og piger. Og rigtig mange er med til at holde den smukke tradition i hævd. Det er også en tradition, at alle involverede voksne ånder lettede op, når det sidste stearinlys er slukket, uden nogle af pigernes lange hår er blevet svedet af.


Allan Henriques

54 visninger