Søg

Lejrskoler og studieture
Ekskursioner og lejrskoler har altid haft en særlig plads i elevernes hjerter, også mange år efter at de har forladt skolen. Det kan være en tur med en enkelt overnatning, eller det kan være en lejrskole på en uge i en af de større klasser.


I mange år var det en tradition, at forskoleklasserne i foråret havde en overnatning på skolen. Der er noget helt særligt ved at være på skolen, når alle andre er gået hjem. Når der er helt stille og måske også mørkt, virker alting anderledes. Men er man sammen med sine klassekammerater og lærere, er det trygt og rart, og for mange er det første gang, de sover væk hjemmefra.


Det vil være helt uoverkommeligt at skrive om alle de steder, vores elever har været på lejrskoler, så her skal blot nævnes nogle af de mange spændende steder.

I 3. klasse har det i mange år været Knuthenborg Safaripark, eleverne tog til. At bo næsten sammen med de vilde dyr, at opleve dyreparken, når alle andre er gået hjem, at muge ud hos næsehornene og spise frokost på den sten, som tigrene ellers daser på, det er et kæmpehit, hvor alle gode elementer ved en lejrskole viser sig.

5. klasses ture til Bornholm er virkelig også en succes. Bornholm kan noget. Historisk set har rigtig mange første gang stiftet bekendtskab med Bornholm på en lejrskole, men inden for de seneste år har Bornholm fået meget nyt at byde på. Det er ikke kun røgede sild, rundkirker og Hammershus, nej, det er også NaturBornholm, rappelling, middelaldercenter og bolsjekogning – men det er stadigvæk også røgede sild, rundkirker og Hammershus, og Hammershus er også blevet til et endnu mere spændende sted at besøge.


I 7. klasse er det tit andre steder i Danmark eller lige syd for grænsen, som bliver besøgt. Det kan være Ribe, Christianslyst, Tønder eller Skagen. Steder, som har utroligt meget at byde på, både med speciel natur og kulturelle seværdigheder.


I de ældre klasser er der så mange steder, der er blevet besøgt på lejrskoler, at vi her blot viser et enkelt billede fra et af dem. Der er også mange former for lejrskoler – det kan være klasseudveksling med Island eller ved Siljansøen i Sverige, det kan være sproglejrskoler i England/Skotland eller Tyskland, skilejrskoler i Norge, Sverige, Italien eller Østrig, historielejrskoler i Polen, Ukraine, Spanien, Frankrig eller almentdannende lejrskoler i blandt andet Berlin, Paris, Barcelona, London, Krakow, Rom, Grønland eller Singapore. Det kan også være en sejltur i det græske øhav eller La Santa på Lanzarote. Men som nævnt er der mange andre steder, som giver gode minder om spændende rejser. Og det, man husker år efter, er naturligvis det, man så på lejrskolen, men ikke mindst samværet med kammerater og lærere. Vores børn er vant til at rejse meget. Mange har været vidt omkring i mange lande med familie, men en tur med skolen, en tur med klassekammerater, kan noget andet. Det giver en samhørighed og en fælleshistorie, som holder længe efter.

For lærere er noget af det mest givende at være sammen med børn på den intense måde, som en lejrskole er, men samtidig er det også det mest ”skræmmende” og forpligtende: Kommer alle med hjem i god stand? Først når den sidste elev har sagt farvel efter turen, kan man ånde lettet op.


Allan Henriques

53 visninger