Søg

Sidste Skoledag
I Danmark ser de fleste 9. og 10. klasses elever frem til ”Sidste Skoledag” med stor forventning og glæde. For manges vedkommende er det slutningen på en epoke, der startede den dag, da de som forventningsfulde og spændte 6-7årige gik gennem skoleporten for første gang.


På RpR har ”Sidste Skoledag” også altid været en dag, der blev fejret. Ikke alene afgangseleverne glæder sig, det gør resten af eleverne også, for dette er dagen, hvor resten af skolens elever kan fylde lommerne med karameller, som de store elever har indkøbt til lejligheden, og dagen, hvor skumkamp er tilladt.


På RpR var det i mange år kun 10. klasserne, der var centrum for begivenheden. Dagen startede med, at der var morgenmad i hver af klasserne og eleverne havde digtet sange, der omhandlede lærerne og de sjoveste episoder fra skoletiden. Alle elever var udklædt i sjove og festlige kostumer. Efter morgenmaden gik de festklædte 10. klasser rundt på skolen og åbnede dørene ind til klasselokalerne, afbrød undervisningen og smed karameller ind til de forventningsfulde børn. Så var festdagen for hele skolen skudt i gang. Alle børn hujede og bad om flere karameller og løb efter 10. klasserne. 10. klassesseleverne løb op til loftet og kom ud på halvtaget og spillede høj musik, mens de smed resterne af karamellerne ud til eleverne, der stod og ventede med deres ”karamelposer”.


På den store fodboldbane blev der afholdt en dramatisk tovtræknings-konkurrence mellem 1. og 10. klasserne, men alle hjalp altid 1. klasserne, så som oftest var det dem der vandt. Der var fodbold- eller langboldkamp mellem lærerne og 10. klasserne, og med beskidte tricks gjorde begge hold alt for at vinde og lave sjov med hinanden. Til stor morskab for alle andre tilskuere.


Senere begyndte 9. klasserne at være med til at kaste karameller og konkurrere. Når festlighederne på skolen var slut, kørte de store elever væk i bus, for så at mødes i Lunden (Bolbrolunden), hvor de fejrede det hele med at ”skåle i øl”. Men med tiden blev det for meget for butikkerne i nærområdet og politiet måtte forbyde eleverne at være i Lunden. Arrangement flyttede for en årrække til Højen over for Rungsted Havn.


Mange siger, at traditioner er til for at blive brudt, men RpR har bibeholdt traditionen for at fejre ”Sidste Skoledag”, men dagens indhold og format er til stadighed et diskussionsemne blandt elever, lærere og ledelse. I mange år har der været tradition for at 9. og 10. klasserne har forberedt et show, som de viser i den store idrætshal. Eleverne spiser som oftest morgenmad hos en af eleverne og kommer samlet til skolen ca. kl. 9:00. Så kastes der med karameller i de små klasser, hvorefter eleverne kommer over i den store hal, hvor deres show foregår foran resten af skolens elever. Der er blevet lavet flotte film, parodier, konkurrencer og nomineringer. Nomineringerne har været af forskellig karakter: Klassens Nørd, Klassens Syvsover, Ring til mig når du fylder 18 og Årets Brandert.


Ikke altid er det gået helt stille for sig. Nogle nomineringer har været for ”platte” og parodier for respektløse. Så de seneste år har man forbudt nomineringer og selve showet skal godkendes af ledelsen før det vises. Og man taler stadig om, at det måske er tid til at lave om på formatet. Om det sker, ja, det vides ikke i skrivende stund. For de fleste afgangselever er ”Sidste Skoledag” lidt som julen, den skal der helst ikke pilles ved.


En ting er sikkert, de øvrige elever er vilde med karamellerne og den ”Skumkamp”, der i de sidste mange år er foregået ude på den store boldbane efter at showet i salen er slut. Store og små elever styrter rundt og sprøjter barberskum i hovedet på hinanden. Er man inde på boldbanen, er man selv ude om det! Også det kan gå vildt for sig, og lærerne er alle mobiliserede, så så lidt skum som muligt finder vej ind i lokalerne.

Når kampen er slut og eleverne spulet rene med vandslanger, så er det, traditionen tro, 8. klasserne der får æren af at rydde op. Det er jo deres tur næste gang. Og normalt er der pizza i vente! Og karamelpapiret, jo, det er der også grund til at samle op, for der er præmier til den klasse, som samler mest papir.


I rigtig mange år har det været kutyme, at eleverne inviterer deres lærere på frokost. Lærerne modtager gerne en fin invitation en måneds tid før dagen. Mange gange spises frokosten på Rungsted Havn eller privat hos en familie. Det er altid fantastisk hyggeligt, og det er en god lejlighed for lærerne til at ønske eleverne held og lykke med eksamen og give dem et par søde ord med på vejen. For eleverne slutter dagen gerne med en fest, men dette foregår udenfor skolen.


I forbindelse med sidste skoledag bliver eleverne gerne fotograferet et par dage før, iført deres kostumer, et såkaldt ”fjollebillede”. Et evigt minde om den skoletid der var og nu er forbi. Kapitlet om Rungsted private Realskole slutter og et nyt starter.


Rikke Thomsen

97 visninger